6 veelgestelde vragen over warmtepompen én het antwoord!

Hoeveel kost een warmtepomp? Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp? Kan een warmtepomp ook koelen? Het zijn allemaal prangende vragen die je jezelf stelt voor je de keuze maakt om een warmtepomp te installeren. En de antwoorden? Die vind je hier!

1. Volstaat een warmtepomp om mijn huis te verwarmen, ook als het vriest in de winter?

Warmtepompen die uitgerust zijn met de Zubadan of Hyper Heating technologie* halen een 100% verwarmingscapaciteit bij lage buitentemperaturen tot -15°C. De werking is zelfs gegarandeerd tot -25°C. Zo ben je het hele jaar door zeker van een optimaal warmtecomfort en hoef je je geen zorgen te maken over de temperatuur in huis.

*Zubadan is Japans voor ‘Super Heating’. Dit revolutionaire systeem is ontwikkeld door Mitsubishi Electric en kan zonder enkel voorbehoud toegepast worden als hoofdverwarming. Daarnaast ligt de CO₂-uitstoot en het energieverbruik een stuk lager in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. Ideaal om je energiekosten te drukken.

2. Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft een lange levensduur. In theorie spreken we over 20 jaar, maar in de praktijk zien we dat ze vaak 30 jaar meegaan. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak de warmtepomp gebruikt wordt. Bovendien heb je het deels ook zelf in de hand: een goed onderhoud en een correct gebruik hebben een positieve invloed op de levensduur van jouw warmtepomp.

3. Kan een warmtepomp ook koelen?

Ondanks dat de naam ‘warmtepomp’ anders doet vermoeden, kan het wel degelijk koelen! Let op: het is niet zo dat elke warmtepomp kan koelen. De warmtepompen die dat wel kunnen, zijn uitgerust met een een speciaal accessoire dat ervoor zorgt dat je de werking kan omkeren. We noemen dit ook wel ‘omkeerbare warmtepompen’. Het koelen is mogelijk bij alle types: lucht-lucht, lucht-water en grond-water. Zo heb je een verwarming en koeling in één.

4. Hoeveel kost een warmtepomp?

De aankoopprijs van een warmtepomp ligt doorgaans tussen de € 2.000 en de € 10.000. Een lucht-lucht warmtepomp heb je al vanaf € 2.000. Voor een lucht-water warmtepomp moet je minimaal 5.000 euro rekenen. Eenmaal de installatie er staat, vraagt een warmtepomp weinig onderhoud. De onderhoudskosten blijven beperkt omdat er geen verbranding plaatsvindt van gas of stookolie. De onderdelen verslijten minder vlug en omdat er geen schouw nodig is, heb je ook daar geen kosten aan.

5. Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om deze dan terug af te geven aan de binnenlucht en zo de ruimte te verwarmen. Zoals hierboven al vermeld werd, is de omgekeerde beweging om te koelen ook mogelijk. Het voordeel van warmte uit de buitenlucht te halen, is dat het altijd en overal gratis beschikbaar is. Ook bij een lucht-water warmtepomp wordt warmte uit de buitenlucht gehaald. Hierbij wordt de warmte doorgegeven aan het water van het centrale verwarmingssysteem in de woning. Dat wil zeggen dat deze kan aangesloten worden op bestaande centrale verwarmingssystemen waardoor dit ideaal is bij een renovatie. Nog een voordeel is dat de Mitsubishi Electric Zubadan warmtepompen hun maximale verwarmingsvermogen behouden tot een buitentemperatuur van -15°C, waardoor je ook in strenge winters je woning kan verwarmen. Daarnaast kan een warmtepomp jouw volledige huis verwarmen en hoef je geen extra verwarmingselementen (zoals centrale verwarming op gas) te voorzien waardoor je heel wat geld kan uitsparen.

 

Een klein nadeel is dat er ruimte voorzien moet worden voor de buitenunits van zo’n installatie die er niet heel sexy uitzien. Ook produceren ze een klein beetje geluid, al beperken we dit bij Mitsubishi Electric tot het minimum! Het aantal decibels is vergelijkbaar met het geluid dat een moderne vaatwasmachine produceert.

6. Is een warmtepomp duurzaam?

Jazeker! Warmtepompen zijn één van de meest duurzame manieren om te verwarmen. Door de energie van de aarde, water of lucht te gebruiken, stoot je minder CO₂ uit. Anderzijds bespaar je op je energiefactuur en daardoor betaalt de warmtepomp zichzelf terug. Je kan de installatie van een warmtepomp dus echt zien als een investering en een eenmalige kost omdat het weinig tot geen onderhoud vraagt. Na verloop van tijd verdien je de investering terug en na enkele jaren maak je zelfs winst: je betaalt minder (of niet) voor het gasverbruik en de waarde van jouw woning verhoogt.

 

Heb je nog vragen over warmtepompen of nood aan vrijblijvend advies? We helpen je graag verder om de juiste keuze te maken. Raadpleeg onze FAQ’s of neem contact op met ons team!