Een warmtepomp kopen? Ontdek 6 voordelen!

Tegenwoordig overwegen meer en meer mensen de aankoop van een warmtepomp. Dat is logisch, want in vergelijking met een elektrische of centrale verwarming zijn er heel wat voordelen. Toch zijn er nog veel mensen die niet weten waarom een warmtepomp de beste keuze is. Daarom leggen we de 6 belangrijkste voordelen graag uit!

1. Een warmtepomp heeft verschillende functies

Bij het woord warmtepomp denken mensen meteen aan het verwarmen van een woning. Terecht, want dat doet het ook! Maar we mogen niet vergeten dat heel wat warmtepompen ook kunnen zorgen voor verkoeling in huis. Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt in dat geval de aanwezige lucht afgekoeld, terwijl bij een lucht-water warmtepomp koud water door de vloerverwarming wordt gecirculeerd. Daarnaast kunnen lucht-water warmtepompen je woning ook van sanitair warm water voorzien. Het systeem is dus van alle markten thuis!

2. Buitenlucht als natuurlijke bron

Waar haalt zo’n warmtepomp dan zijn energie? Simpelweg uit natuurlijke bronnen zoals de grond of grondwater, maar meestal uit de buitenlucht. Dat wil zeggen dat een warmtepomp altijd zijn werk kan doen, aangezien lucht altijd en overal gratis beschikbaar is. Bovendien bevordert het gebruik van verse buitenlucht de luchtkwaliteit binnenshuis. Een win-win dus!

3. Ecologisch en energie-efficiënt

Dankzij de natuurlijke warmtebronnen die een warmtepomp gebruikt, is deze manier van koelen en verwarmen een zeer ecologische optie: hernieuwbare bronnen worden omgezet in warmte of koude. Daarnaast is een warmtepomp ook zeer energie-efficiënt. De rendementen zijn meestal groter dan 500% én het haalt 75% van zijn energie uit de buitenlucht. Dat maakt het tot vijf keer zuiniger dan een elektrische verwarming. Zo is een warmtepomp een investering waar je al snel voordeel uit haalt.

4. Het is nooit te laat voor een warmtepomp

Een woning bouwen of renoveren, je kan een warmtepomp altijd en overal installeren. De installatie vergt niet veel ruimte en breekwerk, en je kan het ook makkelijk op een bestaand verwarmingssysteem aansluiten. Ook hoef je niet te vrezen dat de binnenunit niet bij je interieur zou passen. Het stijlvolle design en de bijna geruisloze werking zorgen ervoor dat de unit niet opvalt, waardoor je ongestoord kan genieten van verwarming of verkoeling.

5. Altijd en overal de temperatuur regelen

De warmtepompen van Mitsubishi Electric zijn erg makkelijk te gebruiken. Zoals bij traditionele verwarming gebeurt de regeling met een thermostaat. Daarnaast kun je de temperatuur altijd en overal regelen via een app, waardoor thuiskomen in het perfecte klimaat dagelijkse kost wordt!

6. Subsidiemogelijkheden

Ten slotte zijn er meerdere mogelijkheden om de kosten van een warmtepomp te drukken. In sommige gevallen kan je een premie ontvangen van je netbeheerder en sommige provincies en gemeentes voorzien premies voor het installeren van een warmtepomp. Zo is er bijvoorbeeld een Vlaamse premie tot € 3000. Bovendien is de btw op de aankoop en installatie van warmtepompen verlaagd naar 6% voor woningen jonger én ouder dan 10 jaar.

Waar wacht je op? Neem nu contact op