BTW-verlaging & premies

De federale regering nam enkele maatregelen om de energiefactuur te doen dalen. Zo besliste ze om de BTW op gas en elektriciteit te verlagen van 21% naar 6% (tot 30 september 2022). Daarnaast nam ze de beslissing om 1,16 miljard euro vrij te maken om de energietransitie te versnellen.

Het kabinet Van Peteghem kondigde daarom een verlaging van de BTW naar 6% aan op aankoop en installatie van warmtepompen. Tot op heden waren het enkel woningen ouder dan 10 jaar die op dit verlaagd tarief van 6% konden rekenen. Nu kunnen ook woningen jonger dan 10 jaar (inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak) van de 6% BTW gebruik maken.

De regering wil zo de uitrol van deze technologieën verder stimuleren. De maatregel zal gelden vanaf 1 april 2022 tot 31 december 2023.

Deze BTW-verlaging komt bovenop de Vlaamse premie tot €3000 op de installatie van een lucht-water warmtepomp.

Bovenop dit alles vervalt vanaf juli 2022 de subsidie voor wie in een nieuwbouwproject een gasaansluiting installeert. Een gasaansluiting kost dan €1000 meer. Deze extra kost voor gasaansluitingen maakt het installeren van een warmtepomp nog logischer en veel interessanter.

Contacteer ons voor verdere vragen