Kostenplaatje
Hoeveel kost een warmtepomp? In vergelijking met een klassieke verwarming op stookolie of gas heeft een warmtepomp een aantrekkelijk kostenplaatje.
De kostprijs
Hoeveel kost een warmtepomp? De aankoopprijs ligt doorgaans tussen de 2.000 en de 10.000 euro. Een lucht-lucht warmtepomp heb je al vanaf 2.000 euro. Voor een lucht-water warmtepomp moet je minimaal 5.000 euro rekenen.
Eenmaal de installatie er staat, vraagt een warmtepomp evenwel weinig onderhoud. De onderhoudskosten blijven beperkt omdat er geen verbranding plaatsvindt (van gas of stookolie). De onderdelen verslijten minder vlug en omdat er geen schouw nodig is, heb je ook daar geen kosten aan.
Premies en subsidies
Warmtepompen kunnen in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder. Om problemen te vermijden moeten de installatiewerken uitgevoerd worden door een aannemer en voldoen aan een reeks andere voorwaarden. Daarbovenop geven sommige gemeentes of provincies een premie uit voor de installatie van een warmtepomp.
Via ‘Zoek uw subsidie’ op www.energiesparen.be kun je opzoeken op welke premies je aanspraak maakt in jouw gemeente.
Het verbruik
Warmtepompen halen zo’n 75% van hun energie uit de directe omgeving. Doordat ze een absoluut minimum aan elektriciteit vereisen behoren ze tot de hoogste energie-efficiëntieklassen (tot A+++). Hun verbruik ligt dus bijzonder laag – zeker als je ze aansluit op zonnepanelen. Dan wordt de elektriciteit voor je warmtepomp geleverd door de zon!
Het rendement
Hoe rendabel is een warmtepomp? Het principe is: hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Vloerverwarming heeft dus altijd de voorkeur op radiatoren of convectoren. Maar ook met een lucht/lucht warmtepomp (die warme lucht de woning in blaast) haal je een uitstekend rendement.
BTW-verlaging & premies
De federale regering nam enkele maatregelen om de energiefactuur te doen dalen. Zo besliste ze om de btw op gas en elektriciteit te verlagen van 21% naar 6% (tot 30 september 2022). Daarnaast nam ze de beslissing om 1,16 miljard euro vrij te maken om de energietransitie te versnellen.
Het kabinet Van Peteghem kondigde daarom een verlaging van de btw naar 6% aan op aankoop en installatie van warmtepompen. Tot op heden waren het enkel woningen ouder dan 10 jaar die op dit verlaagd tarief van 6% konden rekenen. Nu kunnen ook woningen jonger dan 10 jaar (inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak) van de 6% btw gebruik maken.
De regering wil zo de uitrol van deze technologieën verder stimuleren. De maatregel zal gelden vanaf 1 april 2022 tot 31 december 2023.
Deze btw-verlaging komt bovenop de Vlaamse premie tot €3000 op de installatie van een lucht-water warmtepomp.
Bovenop dit alles vervalt vanaf juli 2022 de subsidie voor wie in een nieuwbouwproject een gasaansluiting installeert. Een gasaansluiting kost dan €1000 meer. Deze extra kost voor gasaansluitingen maakt het installeren van een warmtepomp nog logischer en veel interessanter.
MEER WETEN OVER ONZE WARMTEPOMPEN?