Kostenplaatje

Hoeveel kost een warmtepomp? Op hoeveel tijd heb je je investering terugverdiend? Het antwoord hangt af van het type toestel en de toepassing. In vergelijking met een klassieke verwarming op stookolie of gas heeft een warmtepomp echter een aantrekkelijk kostenplaatje.

De kostprijs

Hoeveel kost een warmtepomp? De aankoopprijs ligt doorgaans tussen de 2.000 en de 10.000 euro. Een lucht-lucht warmtepomp heb je al vanaf 2.000 euro. Voor een lucht-water warmtepomp moet je minimaal 5.000 euro rekenen.

Eenmaal de installatie er staat, vraagt een warmtepomp evenwel weinig onderhoud. De onderhoudskosten blijven beperkt omdat er geen verbranding plaatsvindt (van gas of stookolie). De onderdelen verslijten minder vlug en omdat er geen schouw nodig is, heb je ook daar geen kosten aan.

Premies en subsidies

Warmtepompen kunnen in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder. Om problemen te vermijden moeten de installatiewerken uitgevoerd worden door een aannemer en voldoen aan een reeks andere voorwaarden. Daarbovenop geven sommige gemeentes of provincies een premie uit voor de installatie van een warmtepomp. 

Via ‘Zoek uw subsidie’ op www.energiesparen.be (of klik hier voor Brussel) kun je opzoeken op welke premies je aanspraak maakt in jouw gemeente.

zoek uw subsidie

Het verbruik

Warmtepompen halen zo’n 75% van hun energie uit de directe omgeving. Doordat ze een absoluut minimum aan elektriciteit vereisen behoren ze tot de hoogste energie-efficiëntieklassen (tot A+++). Hun verbruik ligt dus bijzonder laag – zeker als je ze aansluit op zonnepanelen. Dan wordt de elektriciteit voor je warmtepomp geleverd door de zon!

Het rendement

Hoe rendabel is een warmtepomp? Het principe is: hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Vloerverwarming heeft dus altijd de voorkeur op radiatoren of convectoren. Maar ook met een lucht/lucht warmtepomp (die warme lucht de woning in blaast) haal je een uitstekend rendement.

Lees meer

MEER WETEN OVER ONZE WARMTEPOMPEN?