Toepassingen
Waarvoor kan je een warmtepomp gebruiken?
Kan een warmtepomp overal worden geïnstalleerd? Zeker. Zowel in een nieuwbouw als bij een renovatieproject, in een woning of een appartement. Een warmtepomp heeft dan ook een heel flexibel karakter.
Nieuwbouw
Ga je nieuw bouwen? Kies je voor vloerverwarming of radiatoren? Of gaat je voorkeur uit naar luchtverwarming? Een warmtepomp past perfect in elk bouwplan. Het is een duurzame investering waar je al snel je voordeel uit haalt. Bovendien zijn de stijlvolle en fluisterstille binnenunits mooi in elk interieur te integreren en gaan ze moeiteloos op in de ruimte.
Renovatie
Bij de renovatie van een woning heb je vaak te maken met een aantal bouwfysische beperkingen. Afhankelijk van de situatie kun je een warmtepomp toch relatief eenvoudig aansluiten op een bestaand verwarmingssysteem (radiatoren, vloerverwarming, convectoren …). Bovendien vraagt de installatie weinig ruimte en breekwerk. De fluisterstille werking van de units is mooi meegenomen als je in een rijwoning een warmtepomp wilt installeren.
Heb je renovatieplannen? Wil je een warmtepomp aansluiten op je centrale verwarming? Contacteer dan een installateur voor technisch advies. Hij kan je direct vertellen wat er mogelijk is.
Hoe zit dat met het kostenplaatje van een warmtepomp?
Verwarmen
De meest gebruikte toepassing van een warmtepomp is het verwarmen van de woning. Kies je voor een klassieke centrale verwarming met radiatoren of convectoren? Dat kan. Zorg er alleen voor dat de radiatoren voldoende warmteafgifte kunnen realiseren. Andere verwarmingstoepassingen zijn meer aangewezen.
Afkoelen
Warmtepompen kunnen als afkoelingssystemen of airco’s worden gebruikt. Maar dan moet je wel een omkeerbare warmtepomp installeren. Bij lucht-water en lucht-lucht warmtepompen spreken we dan van een ‘actieve koeling’: de werking van de warmtepomp wordt omgekeerd. Het water wordt afgekoeld of er wordt gekoelde lucht de woning ingeblazen.
Sanitair warm water
Lucht/water warmtepompen kunnen de woning ook perfect voorzien van sanitair warm water. Zo kun je nog meer besparen op je energiefactuur.
Zwembad
Heb je een zwembad of ga er één plaatsen? Installeer dan een warmtepomp om het zwemwater te verwarmen. Dankzij hun efficiënte werking en hoge rendement zijn ze 50 tot 70% zuiniger dan klassieke installaties op gas of stookolie.
-
Werking warmtepomp
Een lucht/lucht warmtepomp neemt de warmte op uit de buitenlucht, en blaast deze vervolgens de woning in.
-
Lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp neemt de warmte op uit de buitenlucht, en geeft deze terug af op het water van het centrale verwarmingssysteem in de woning.
MEER WETEN OVER ONZE WARMTEPOMPEN?